top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngela Terzi

mom, please don't leave me here.

Έγινε ενημέρωση: 27 Δεκ 2020


άντζελα τερζή ψυχολόγος συστημική οικογενειακή σύμβουλος, ειδίκευση στη θεραπευτική γραφή, online συνεδρίες, αθήνα ελλάδα, συμβουλευτική γονέων, οικογενειακή θεραπεία, ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική, συστημική θεραπεία

Η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις, τόσο για το γονιό, όσο και για το παιδί. Η μετάβαση από την ανεμελιά του καλοκαιριού στη ρουτίνα του σχολείου μπορεί να μην είναι και τόσο ομαλή σε κάποιες περιπτώσεις. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, τα παιδιά έχουν παραμείνει με τους γονείς ή τους φροντιστές τους για παραπάνω διάστημα από το συνηθισμένο και είναι πιθανό αυτό να δημιουργήσει μια επιπλέον δυσκολία στην προσαρμογή στο σχολείο.


Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία και να υπερβείτε το άγχος αποχωρισμού του παιδιού;


• Επικυρώστε το συναίσθημά του. Δεν θα εξαφανιστεί το συναίσθημα του παιδιού ως δια μαγείας αν εσείς αρνηθείτε την ύπαρξή του. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε το συναίσθημά του, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε εσείς.


• Μιλήστε ανοιχτά για το φόβο του παιδιού. Δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί να σας εκφράσει τους φόβους του και τις ανησυχίες του. Ακούστε το προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε μια δική σας ιστορία που νιώσατε κι εσείς έτσι. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να μη νιώσει μόνο.

• Δημιουργήστε από κοινού ένα πλάνο αποχωρισμού. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ξέρει τι να αναμένει και να νιώθει πως έχει τον έλεγχο. Όσο περνάει ο καιρός, αυτό το πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει όλο και λιγότερες τελετουργίες καθώς το παιδί προσαρμόζεται.


• Μην ενδώσετε. Το να ενδώσετε στη συμπεριφορά του παιδιού και τελικά να επιτρέψετε να μην πάει σχολείο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενισχύσετε την ιδέα του ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω που πρέπει όντως να φοβάται. Αναγνωρίστε το συναίσθημα, μιλήστε ανοιχτά, ενεργοποιήστε ένα πλάνο αποχωρισμού και μείνετε σταθεροί σε αυτό.


• Χρησιμοποιήστε ένα οπτικό πρόγραμμα ημέρας, όπου θα φαίνεται σημειωμένη η ώρα που θα γράφει "Επιστροφή στο σπίτι", με συγκεκριμένο χρώμα για να το αναγνωρίζει ακόμα κι αν δεν διαβάζει ακόμα. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να το έχει μαζί του στο σχολείο και να του υπενθυμίζει ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί και πάλι στην αγκαλιά σας.


• Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα. Όσο πιο προβλέψιμη είναι η ρουτίνα του παιδιού, τόσο πιο εύκολη η προσαρμογή. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι θα σας δει να στέκεστε σε συγκεκριμένο σημείο και δεν θα αγχωθεί ότι ίσως δεν έχετε έρθει να το παραλάβετε από το σχολείο. Η ρουτίνα πρέπει να είναι σταθερή μέχρι και την ώρα του ύπνου.


• Χρησιμοποιήστε βιβλία για να υπερβείτε το άγχος αποχωρισμού του. Διαβάζοντας για αυτό, μπορούν να το διαχειριστούν καλύτερα στην αληθινή ζωή.


Καλή αρχή στους μικρούς μας ήρωες! Και όπως διάβασα κάπου, σε σχέση με τη χρήση της μάσκας, "άλλωστε όλοι οι σούπερ ήρωες φοράνε μάσκα!".

コメント


bottom of page